​Munkahelye szűk, zajos, rendkívül meleg és még ülni is csak úgy tud, hogy épp csak karjait, lábait bírja mozdítani. Első hallásra Rácz István irodája cseppet sem tűnik irigylésre méltónak. Jelentősen árnyalja azonban a képet, ha hozzátesszük: az autóversenyzőnek manapság az is a munkája, hogy valószínűleg a világ legirigyeltebb munkaeszközével, egy Porsche 911 GT3 RS-sel autóztasson úrvezetőket.

 

Miután Rácz István gondosan leparkol munkaeszközével a Hungaroring célegyenesében a lámpasor alá, s kikászálódik a versenyautóból, már sorolja is a tudnivalókat. A Porsche 911 GT3 RS-ben 3796 köbcentiméteres, hathengeres, 12,6:1 sűrítési arányú, szívó boxermotor dolgozik. Teljesítménye 447 lóerő 8250-es fordulaton. A motor a hatsebességes manuális váltón keresztül, természetesen a hátsó kerekre juttatja el 420 Nm-es nyomatékot.

Noha már ezek a bődületes teljesítményadatok is világossá teszik, hogy ezzel az autóval nem sétakocsikázás várható, Rácz István felhívja a figyelmet a kocsi súlyára, futóművére és fékrendszerére. A 2001-ben gyártott autó versenyzésre készült, így minden lehetséges módon faragtak a súlyából, a felesleges – értsd: a versenyzés során felesleges – holmikat kiszerelték belőle, így például a szélvédő kivételével minden üveget plexire cseréltek. Az átszabás nyomán 1245 kilogrammra csökkent az autó súlya. Ez azt jelenti, hogy a gép minden 2,8 kilogrammját egy lóerő lódítja előre... Ennek tükrében már érthető, hogy miként lehetőséges, hogy mindössze 3,4 másodperc alatt abszolválja a 0-100-as sprintet a GT3-as, amelynek csúcssebessége 323 km/h.

Rácz István szerint a gyorsulási élmény is letaglózza a kocsit kipróbálókat, de tapasztalatai szerint a kanyarsebesség és a lassulás legalább ekkora hatással bír a versenyautós tapasztalatokkal nem rendelkezőkre. A kocsi alatt ugyanis versenyfutómű és fékrendszer dolgozik, a tapadásról pedig slick gumik gondoskodnak: elől 18 colos 265/660-asok, hátul meg 300/680-asok.

Noha úrvezetők számára a kocsi minden paramétere félelmetesnek tűnhet, a Super Cars Driving projekt keretében lehetőség van arra, hogy bárki kipróbálja ezt a versenyautót – persze megfelelő körülmények között a Hungaroringen vagy pedig az Euroringen. Miként azt Rácz István elmondja, az ügyfelek először eligazításon vesznek részt, amelyen átveszik a legfontosabb tudnivalókat az autóról, a kocsi kezeléséről, a pályáról, a szabályokról. Az autóban ülve – sisakot viselve, átbeszélőt használva – Rácz István instrukciói alapján indulhat a teszt. A pilóta szerint már az indulás sem olyan könnyű a versenykuplung miatt, de azért a legtöbbeknek ez nem okoz gondot. Kezdetben, míg ismerkedik a „sofőr” a kocsival, kicsi a tempó, amit aztán egyre növelnek. Rácz István szerint nem igen fordult még elő, hogy ne fülig érő szájjal kászálódtak volna ki a kormány mögül a néhány kör erejéig versenyzővé váló pilóták. S, hogy itt valóban lehet hajtani, jól mutatja: a Hungaroring célegyenesében 180-as tempóra gyorsulnak fel általában az ügyfelek. Akik aztán Rácz István mellett átélhetik, milyen is az, amikor igazi versenyző ül a kormány mögé.

Persze Rácz István mellett akár egy sima utcai autóban is élmény ülni, hiszen a pilóta óriási tapasztalattal és hosszú eredménylistával rendelkezik. A 37 éves pilóta versenyzett gokarttal, formula autóval és túraautóval, sokszoros magyar bajnok, és olyan nemzetközi versenyeken ért el remek eredményeket, mint például a dubai-i 24 órás vagy a barcelonai 24 órás viadal – ez utóbbin kategóriájában első, abszolútban pedig második helyet szerezte meg. Rácz mellett brutális gyorsulás és lassulás továbbá elképesztő kanyarsebesség élhető át – ő például az úrvezetőkkel ellentétben nem „csak” 180-as csúcssebességet ér el a ringen, mivel a kanyarból eleve annyival gyorsabban jön ki, hogy 230-nál gyorsabb is lehet a célegyenes végén. Mindez ráadásul több mint élmény: egy profi pilóta mellett az úrvezető sokkal egyértelműbben látja és ismeri meg saját korlátait, ami a közúton kockázatkerülőbb, tehát biztonságosabb sofőrré teheti.

A 911-es GT3-as vezetése persze nem olcsó mulatság, hiszen a kihegyezett versenygépnek az ára és fenntartása is tetemes összeget emészt fel. Rácz István azt mondja, ez a típus ritkasága és különlegessége miatt évről-évre értékesebbé válik, ma 100 ezer eurótól indul az ára. Ami pedig a működtetést illet: 10 üzemóránként kell cserélni a speciális versenyolajat, 60 óránként pedig nagy szerviz esedékes, aminek költsége akár 25 ezer euró is lehet... Ehhez képest szinte nem is tétel az az 50-60 liter benzin, amit száz kilométer alatt éget el versenytempó mellett a Porsche.

Noha kétségkívül a 911-es GT3 RS versenyautó a Super Cars Driving projekt legkülönlegesebb gépe, azért akad más kuriózum is a kínálatban. Például a Ferrari 488 GTB. A 3900 köbcentiméteres V8-as biturbó motor 670 lóereje, és 760 Nm-es nyomatéka hétsebességes, kormányról kapcsolható, dupla kuplungos sebességváltón át jut el a hátsó kerekekhez. Az utcai versenygép papíron három másodperc alatt ugrik fel százra, végsebessége pedig 335 km/h. A katalógusadatok sokat elárulnak a brutális menetteljesítményekről, de az igazi élmény persze látni,érezni, átélni, mit is jelent a három másodperces gyorsulás. A V8-as öblös hörgéssel-üvöltéssel felpörög, a 20 colos, 305/30-as hátsó abroncsok szolid sivítással, több tíz méter gumicsíkot húzva marnak bele az aszfaltba – és a kilométeróra már jócskán el is hagyta a százas számot...